Verhaalstrategie

Empowerment!

By on 22 maart 2015

Misschien weet je het nog niet, maar je schiet tekort! Je bent niet succesvol genoeg, niet aantrekkelijk genoeg, niet rijk en niet slim genoeg. Bovendien ben je niet veilig en mis je de dingen die je echt gelukkig maken. Maar wanhoop niet, de oplossing is nabij!

Afgelopen zomer bracht ik een weekendje met vrienden door in een vakantieappartement in Zuid-Frankrijk. Zoals dat gaat… gezellig, veel en laat. Volgende ochtend in de badkamer inspectie toilettassen. Uitslag: 80 % gebruikt Axe. We zijn kalende veertigers…

Axe effect 2

The Dark Art of Marketing
Reis even mee…. word je weer een jonge god door een deo te sprayen die wordt geplugd als meisjesmagneet? Of door het dragen van een hippe spijkerbroek? Of het rijden van een snelle roadster? Ons reptielenbrein denkt van wel. Dit is de kracht van ‘inadequacy marketing’ ofwel de Marketing van het Tekort. We grijpen – vaak onbewust – naar een merk, product, dienst of partij om aantrekkelijk, welvarend, slim, veilig en/of gelukkig te worden. Een oeroud elixer…

In zijn inspirerende boek Winning the Story Warsbeschrijft Jonah Sachs deze duistere marketingkunst die kapitaliseert op ons tekort: het merk is altijd de held, wij reactieve consumenten de damsel in distress’ die gered moet worden. Met als belangrijkste triggers: ANGST, HEBZUCHT en SEKS. Hoe duister deze kunst is, blijkt wel uit campagnes van de PVV, volgens recente peilingen de grootste partij van Nederland:

Griezelen met Geert
De story wars in de politiek draaien om het beïnvloeden van de publieke opinie. Om media-aandacht te krijgen, wordt de conflictmeter stevig opgevoerd. De PVV spant daarin de kroon met het allergriezeligste uitzicht op de realiteit:  we bezwijken onder ‘massa-immigratie’ van ‘gelukszoekers’ en ‘islamitische haatbaarden’ terwijl Rutte ons land ‘kapotbezuinigd’ onder druk van de ‘Brusselse boevenbende’. Een direct appèl op onze angsten: we zijn NIET veilig! Een kwaadaardig frame.

En terwijl Geert de angst van miljoenen mobiliseert rond zijn xenofobe kampvuur van ‘wij’ en ‘zij’, volgen veel merken een soortgelijke story strategy. Merken die je overtuigen dat je niet goed genoeg bent, niet mooi, populair of hip genoeg. In deze drama’s worden we gecast als onvolwassen, reactieve zoogdieren, onmachtig om ons eigen geluk na te jagen. Maar vrees niet, met Product X….

Het Tegengif
Inmiddels hebben wij als burgers de sleutels in handen voor het helen van een gebroken wereld (zie vorige blog). Op vrijwel ieder terrein. We raken online steeds beter geïnformeerd en georganiseerd, daarbij geholpen door een groeiend aanbod van ‘gamechangers’, waardengerichte organisaties die verantwoordelijker omgaan met mens, milieu en maatschappij. Het zijn merken die een diagonaal andere verhaalstrategie toepassen, gericht op het empoweren van hun klanten. Ze helpen ons een beter mens te worden.

Een beetje als de invloed van Carol (Helen Hunt) op Melvin (Jack Nicholson) in As Good as it Gets:

Empowerment Marketing
Bij empowerment marketing staat niet het product, maar de klant centraal. Jij en ik zijn de held die in onze hero’s journey naar persoonlijke groei & ontwikkeling gesteund worden door bepaalde merken. We hebben alles in ons. Er wordt niet ingespeeld op ons tekort, maar op onze mogelijkheden. We worden geïnspireerd om te emanciperen van reactieve consumenten tot volwassen burgers die verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk.

Grote merken als Dove en Nike maken succesvol gebruik van empowerment marketing als oproep tot avontuur voor hun klanten ‘to become a better you’:

Misschien goed om eens na te denken over de story strategy van jouw organisatie? Draait de wereld om jouw merk, of draait jouw merk om de wereld? Volgende keer meer over de verhalenoorlog in dit roerige  tijdperk van transitie en de link met contentmarketing.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Gert van Exel
Oosterbeek

Ik ben een ervaren communicatieprofessional met een universitaire achtergrond Economie. Sinds 1995 ben ik actief in de wereld van communicatie, marketing & infotainment. De laatste jaren focus ik me vooral op verhaalstrategie en storytelling. Op het snijvlak van strategie, creatie en storytelling 'empower' ik ondernemers en marcom-professionals om op zinvolle en effectieve wijze hun cirkel van invloed te vergroten.

Portfolio Present & Past
Story of Johnny
Ontroerend: value in action