Storytelling & complexiteit
Verhaalstrategie

Het democratisch tekort

By on 12 mei 2014

Stel je hebt een complex onderwerp, bijvoorbeeld de schaduwkant van democratie. Je wilt dit in eenvoudige termen uitleggen, zonder te verzanden in oversimplificatie. Je wilt dat je uitleg blijft hangen en aan het denken zet. Liefst wil je dat het mensen in beweging brengt. Het beste voertuig voor zo’n boodschap is een verhaal, eenvoudig en complex tegelijk.

Een paar duizend jaar geleden leefde de bekende filosoof Plato die haarfijn de beperkingen van democratie kon uitleggen. Daarvoor gebruikte hij het volgende verhaal*:

‘Er dwaalde eens een schip midden op de oceaan. De kapitein was een stoere, norse baas die slecht kon zien en ook een beetje doof was. Hij en zijn bemanning lieten de koers van het schip bepalen door democratische principes. Aan boord was ook een ervaren navigator die aan de hand van de sterren kon bepalen waar het schip zich bevond. Maar de navigator was niet bepaald populair en stond bekend als een wat teruggetrokken, introverte figuur. Toen het tot iedereen doordrong dat ze verdwaald waren, brak er paniek uit aan boord. In deze stemming stond één man op, een charismatisch bemanningslid die iedereen, inclusief de kapitein, wist te overtuigen van de juiste koers. De navigator kwam met andere suggesties, maar werd al snel belachelijk gemaakt en vervolgens weggestemd. Kort daarop raakten de voorraden van het schip uitgeput en stierf iedereen een hongerdood op zee.’

* bron: vrij vertaald uit The Story Factor van Annette Simmons
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Gert van Exel
Oosterbeek

Ik ben een ervaren communicatieprofessional met een universitaire achtergrond Economie. Sinds 1995 ben ik actief in de wereld van communicatie, marketing & infotainment. De laatste jaren focus ik me vooral op verhaalstrategie en storytelling. Op het snijvlak van strategie, creatie en storytelling 'empower' ik ondernemers en marcom-professionals om op zinvolle en effectieve wijze hun cirkel van invloed te vergroten.

Portfolio Present & Past
Story of Johnny
Ontroerend: value in action