Verhaalstrategie

Merken worden Kerken

By on 9 april 2015

Zomaar wat vragen over je werk… wordt de wereld beter of slechter van wat je doet? Is jouw organisatie een haler of een brenger? Een voertuig voor winst, status en comfort of meer dan dat? De antwoorden zijn belangrijk. Voor ondernemingen en merken van de 21e eeuw worden ‘deeper truths’ van grote waarde.

Onlangs kapseisde de zoveelste vluchtelingenboot voor de kust van het Italiaanse Lampedusa. De teller staat nu op meer dan 300 doden. Paus Franciscus betitelde het drama als een ‘grote schande’. Dit mag je verwachten van de leider van een religieuze organisatie.

Maar stel nu dat Nestlé of Nike te hulp schiet en overlevenden van dekens, voedsel en water voorziet? Of een stapje verder: Dit reddingsvest wordt u aangeboden door… Ondenkbaar?

Lampedusa 1 B

Voorbij het Tekort
In mijn vorige blog  schreef ik over de duistere kunsten van marketeers die inspelen op onze onzekerheden. Daarbij vervult het merk de rol van magisch elixer dat ons -tekortschietende schepsels – soelaas biedt. Het tegengif – empowerment marketing –  speelt niet in op ons tekort, maar onze mogelijkheden. Een positieve boodschap die veel effectiever is. Zeker nu ‘wij burgers’ de sleutels in handen hebben voor het verbeteren van een gebroken wereld.

Onderstaande video kwam dit voorjaar online en heeft inmiddels meer dan 56 miljoen views (!) Een mooi voorbeeld van empowerment door cosmeticamerk Dove:

Empowerment
Anderen in staat stellen een gelukkiger mens te worden, is kortgezegd waar empowerment marketing over gaat. En daar stopt het niet. Doordat we onderling steeds meer verbindingen aangaan, ontstaat er ruimte voor een nieuw, zelfoverstijgend inzicht: We share the same destiny. We voelen ons verantwoordelijker voor de aarde en voor  elkaar. Merken die ons helpen de wereld schoner, socialer, veiliger en rechtvaardiger te maken, zullen we steeds meer ‘liken’.

Van push naar pull
Deze ontwikkeling wordt nog eens versterkt door de contentrevolutie, aangejaagd door Big Google en social media platforms. Als anderen jouw merk  belangrijk vinden, vindt Google dat ook. En je ranking op Google bepaalt steeds meer je bestaansrecht. Net als je relevantie op sociale netwerken als Facebook. Als merk kun je allerlei vormen van online presence en zelfs likes kopen, maar het draait om échte likes. Je zichtbaarheid en vindbaarheid wordt dus afhankelijk van de mening van anderen. En likes (lees: aandacht) moet je verdienen.

Engaging content
Hoe krijg je aandacht? Om door de dagelijkse informatielawine heen te breken, moet je iets bijzonders brengen. Een boodschap die een ‘deeper truth’ bevat, een tijdloze waarheid die resoneert in tijden van chaos en onzekerheid. De meest effectieve en inspirerende vorm om zo’n boodschap in te verpakken is een goed verhaal. Online betekent dat een goed ‘verbeeld’ verhaal. Dat brengt de zoektocht naar engaging content terug naar het domein van storytelling. En daarmee naar de machtige arena waar de story wars woeden.

Hieronder een voorbeeld van een aangrijpend verhaal met een krachtige boodschap. Een commercial van een Thais telecombedrijf met inmiddels meer dan 13 miljoen views wereldwijd:

Een betekenisvolle boodschap
Engaging content gaat verder dan entertainende verhalen met een lach of een traan. De onderliggende boodschap moet betekenis hebben voor de ontvangers, zodat deze gaat resoneren. In een wereld waar niemand meer achter de knoppen zit, is grote behoefte aan lichtbakens die de weg wijzen door het donker. Merken die verhelderen wat er echt toe doet en wat niet, merken die empowerment bieden, hoop op een gelukkiger leven, een toekomst, een betere wereld. Een wereld waarin plek is voor iedereen die bereid is te vechten voor een zinvol bestaan. Voor zichzelf en voor anderen.

Het verankeren van ‘deeper truths’ in je verhaalstrategie, heeft grote gevolgen voor je merk en organisatie. Maar daarover meer in een volgende blog.

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Gert van Exel
Oosterbeek

Ik ben een ervaren communicatieprofessional met een universitaire achtergrond Economie. Sinds 1995 ben ik actief in de wereld van communicatie, marketing & infotainment. De laatste jaren focus ik me vooral op verhaalstrategie en storytelling. Op het snijvlak van strategie, creatie en storytelling 'empower' ik ondernemers en marcom-professionals om op zinvolle en effectieve wijze hun cirkel van invloed te vergroten.

Portfolio Present & Past
Story of Johnny
Ontroerend: value in action