Verhaalstrategie

Short Storytellers

By on 3 juni 2014

De rol van storytelling in communicatie wordt steeds groter. Zowel voor interne als externe communicatie. Het domein van de marketing-communicatie wordt al sinds jaar en dag gedomineerd door storytellers, gespecialiseerd in de magische formule identificatie – simulatie – activatie. Een boodschap wordt kleurrijk versierd, emotioneel opgesmukt of uitdagend verkleed. Wat is het geheim van een goede reclamespot?

De markt barst van de commodities. Maar het ene inwisselbare product is het andere niet. Sommige hebben het Zwitserlevengevoel, anderen niet. Het verschil zit in de psycho-sociale lading die deze producten wel of niet meekrijgen in marketing-communicatie. Binnen dit domein speelt de traditionele reclamespot nog altijd een rol van betekenis.

Natuurlijk blijven functionele producteigenschappen van vitaal belang. Nieuw, nieuwer, nieuwst blijft een belangrijke claim en aanjager van menig futiele innovatie. Uiteindelijk is het een samenspel van tastbare en ontastbare eigenschappen die de consument tot aankoop moet verleiden. Met als kers op de taart: profiteer nu van deze eenmalige, unieke aanbieding!

Short storytellers
Maar hoe werkt een reclamespot eigenlijk? Een goeie commercial vertelt ALTIJD een verhaal. Een reclamemaker is in feite een ‘short storyteller’, een verhalenverteller op de korte baan. Hij of zij creëert een realistisch decor waarin een hoofdpersoon worstelt met een probleem. Deze worsteling levert vaak hilarische taferelen op. Maar uiteindelijk wordt het probleem overwonnen met product X. En nooit zal je leven meer hetzelfde zijn…

Een recent voorbeeld:

Hier wordt het product (inwisselbaar in markt van overaanbod) neergezet als ‘dromenwaarmaker’. Mooi bedacht en gemaakt, maar verkoop je er ook meer Dell-computers mee?

Vluchtsimulator
Bij een goeie film beleef jij het avontuur door de ogen van de held mee. Dat heet identificatie. Wanneer je niets met de held of zijn queeste hebt, of het decor en de personages zijn overduidelijk van bordkarton, dan kun je je ook niet inleven en haak je onverbiddelijk af. Het verschil tussen goeie en slechte films.

Maar… zit je eenmaal ‘in het verhaal’, dan ga je de ervaring meebeleven. Er ontstaat een proces van simulatie waarin het lijkt alsof je de avonturen van de held zelf meemaakt. Ook de wijze waarop hij zijn problemen/tegenstanders/obstakels aanpakt, vormt voor jou een lerende ervaring. Een ervaring die je in een praktijksituatie vervolgens zelf gaat toepassen = activatie.

De reclamemaker heeft hetzelfde doel, maar veel minder tijd om dit te bereiken… en de ervaring moet aansluiten bij de unieke eigenschappen van je product. Bij de Dell-commercial is dit geen direct ABC-tje.

Tot besluit: het ANDERE verhaal
Dan nog een andere kwestie… de economie transformeert naar een nieuwe orde. Die nieuwe orde bestaat uit bedrijven die waardengerichter ondernemen. Bedrijven die ondernemen vanuit een maatschappelijk perspectief en verantwoordelijkheid. Dit in tegenstelling tot de oude orde: winstmaximaliserende bedrijven met een korte termijn ‘kwartaalvisie’.

Deze transitie voor jouw merk uitleggen in 30 seconden wordt de nieuwe uitdaging voor ons, short storytellers. Met als heilige graal: het VERTROUWEN herwinnen van de massaal afgehaakte consument.

 

 

 

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Gert van Exel
Oosterbeek

Ik ben een ervaren communicatieprofessional met een universitaire achtergrond Economie. Sinds 1995 ben ik actief in de wereld van communicatie, marketing & infotainment. De laatste jaren focus ik me vooral op verhaalstrategie en storytelling. Op het snijvlak van strategie, creatie en storytelling 'empower' ik ondernemers en marcom-professionals om op zinvolle en effectieve wijze hun cirkel van invloed te vergroten.

Portfolio Present & Past
Story of Johnny
Ontroerend: value in action